Koirankoulutus

Page

Koiran koulutuksen A ja O on se, että tekemisen pitää olla hauskaa sekä koiralle että omistajalle. Hauskuus ei tarkoita kurittomuutta, vaan siitä pitää molempien tykätä. On ilo katsoa koiraa, joka tekee hyvin työnsä ja nauttii tekemisestä yhdessä omistajansa kanssa. Ja tähän kaikkien tuleekin koulutuksessaan pyrkiä.

Mutta kuten kaikessa kasvatuksessa on myös koiralle asetettava rajoja. Johdonmukainen kasvatus  kuuluu jokaisen koiran perusoikeuksiin (koiran karvoihin, kokoon tai näköön katsomatta). Rakkautta koiraa kohtaan on antaa sille hellyyttä ja asettaa rajoja oikeassa suhteessa. Hyvin kasvatettu ja koulutettu koira on onnellinen koira.

Koiran koulutus on aina koiralähtöistä, ei ihmislähtöistä. Koira ei ajattele kuten ihminen eikä käyttäydy kuten ihminen. Koira on aina koira, kokoon katsomatta. Koulutuskerroilla en siis kouluta suoranaisesti koiraa, vaan neuvon omistajaa, kuinka kouluttaa omaa koiraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koulutuksen voi aloittaa jo pennun tullessa taloon. Tällöin harjoitukset tehdään pennun ehdoilla ja leikin varjolla. Oikealla koulutuksella voidaan ennaltaehkäistä myöhempiä arjen haasteita. Koulutuksessa pitää muistaa, että koiraa (niin pentua kuin aikuista) ei voi kouluttaa hetkessä eikä se voi oppia uusia asioita parissa minuutissa, vaan kouluttaminen oikeasti vaatii aikaa ja panostusta.

Joten jos edes vähänkään mietit ottavasi yhteyttä, kannattaa se tehdä jo tänään. Koulutukseen ei koiralle ole ala- tai yläikärajaa, niin pennuille kuin jo varttuneemmillekin koirille koulutus on yhtä tärkeää.

Yksilökoulutukset pidetään joko asiakkaan kotona tai muussa sovitussa paikassa. Kotiympäristössä koiralle ei alkuharjoittelussa ole liikaa häiriötä ja se pystyy keskittymään annettuihin harjoituksiin paremmin.

Ryhmämuotoista koulutusta järjestetään pari kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Ryhmistä ilmoitetaan ”uutisia ja tapahtumia”-sivulla ja ryhmiin on ennakkoilmoittautuminen, joka on sitova. Harjoituskerran kesto on 30-45 minuuttia riippuen harjoituskerran teemasta. Ilmoittautumiset aina sähköpostitse koirakoulu.porvoo@gmail.com.
Ryhmäkoulutusten järjestämispaikka ilmoitetaan ennen kurssin alkua.

Koska itselläni ei ole juurikaan kokemusta laumanvartijoista eikä koirasusista, mukaan luettuna rodut saarloos wolfhond sekä ceskoslovensky vlcak, kannattaa ongelmatapauksissa ottaa yhteyttä koirankouluttajaan, jolla itsellään on kokemusta ko. roduista. Näiden koirien kouluttamiseen ja arkielämän haasteisiin en ota millään tavalla kantaa.